Szerb Antal Gimnázium
Távoktatáshoz mindenféle...

Kedves Látogató!

A tavaszi hullám után az ismét jelentkező távoktatási rendszerhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A kötelező és egységes adminisztráción túl nem lehet a különböző tantárgyakhoz, azon belül a különféle anyagrészekhez egységes módszert, programot meghatározni, így ez az oldal mindössze egy ötletbörze lehet...
A tapasztalatok alapján 2020. szeptembertől elérhető az iskolai Gsuite (Workplace) (oktatási) összes funkciója, így a Classroom is.

Az oldal messze nem teljeskörű, a saját és hasonló cipőben járó informatikusok tapasztalataira épül.

Természetesen szívesen veszünk bevált, kipróbált gyakorlatokat is!

Botond és GyuriKommunikáció     Távoli asztal kapcsolat     Képernyőfelvétel      Diák Office

TananyagKommunikáció

Meet az intézményi Classroom-on belül
Viber (
web)
Skype (web)
Discord (web)
Teamspeak (web)
Jitsi Meet (web)

FIGYELEM! A Zoom nevű alkalmazás használatát TOVÁBBRA SEM NEM JAVASOLJUK! Bár a 2020. tavaszán fellelt súlyos biztonsági hibáit orvosolták, a "free" verzióban továbbra is vannak érzékeny területek...
(Egy kis olvasnivaló a témához itt, itt és itt, valamint itt.)

Távoli asztal

Az alábbi három programmal egyszerűen és biztonságosan lehet kapcsolódni más, távoli géphez.
(Ha például tőlünk kértek segítésget...)

Rustdesk (
web)

Mindkét gépen ezt kell használni! Windows-os környezetben a letöltött ZIP állományra jobb gomb, kicsomagolás. A keletkező .exe állományra szokásos módon dupla katt és különösebb kérdés nélkül települ és el is indul.
A tálcán megjelenő kis ikonra történő kattintással lehet kikapcsolni (Service stop) vagy elindítani (Service start), dupla katt-tal pedig a csatlakozási ablakot lehet megjeleníteni.
Itt is 9 jegyű azonosító (ID) és véletlen generált (vagy fixen beállítható) jelszó van. Ezt a két adatot kell a segítő személynek megadni.
A segítő személy vagy távsegítség módban (Connect) vagy fájlátviteli módban (Transfer file) tud csatlakozni, utóbbinál egyszerűen cserélhetők fájlok a két gép között.
A program opensource, azaz a másik két ajánlotthoz képest szabadon használható...

Teamviewer (web)

Mindkét gépen ezt kell használni! Letöltés után nem szükséges telepíteni, "futtatás" módban is használható. A feltett kérdésekre (engedélyezi-e, hogy változtatásokat...?) mindig pozitív választ kell adni. A program ad egy 9(10?) számjegyű azonosítót és egy véletlen generált jelszót. A segítségkérőnek ezt kell megadnia a segítőnek.
Hátránya, hogy az ingyenes verzió időbeli és gyakoriságbeli korlátot ad: nem használható hosszú és gyakori csatlakozásra, valamint (főleg a végén) tolja-nyomja a reklámot...

Anydesk (web)

Mindkét gépen ezt kell használni! Letöltés után nem szükséges telepíteni, "futtatás" módban is használható. A feltett kérdésekre (engedélyezi-e, hogy változtatásokat...?) mindig pozitív választ kell adni. A program ad egy 9 számjegyű azonosítót. A segítségkérőnek ezt kell megadnia a segítőnek és a saját gépén elfogadni a kapcsolatot.
Ez tényleg ingyenes, nincs korlát, ellenben ha olyan tevékenységet akar a segítő folytatni, amihez vagy rendszergazdai jog (pl. programtelepítés) vagy jóváhagyás kell, bontja a kapcsolatot és a segítségkérőnek azt engedélyeznie kell majd ismét össze kell kapcsolódniuk.
Megoldás:
Ha a fenti műveletekre van szükség, a segítő ablakában jobbra fent a villám-ikonra kell kattintrani, ilyenkor a segítségkérő a jelszó megadásával állandó magas jogú kapcsolatot biztosíthat.
Telepített verziónál beállítható állandó jelszó, akkor a fenti korlát is megszűnik!
Képernyőfelvételt készítő programok

Ezekkel a képernyőről lehet felvételt (és akár hangot is) készíteni és menteni videóformában - amit aztán meg lehet osztani a diákokkal.
Az OBS biztosan tud azonnali streem-elést (azaz élőben nézhetik a diákok a képernyődet), de ehhez nyilván azért bátorság kell :-)

Windows gomb + G (csak Win 10-nél)
Microsoft Expression Encoder 4 (
web)
OBS studió (magyar!) (web)
OBS stúdió használatának bemutatása (web)
Screencastify - Screen Video Recorder (Chrome kiegészítő) (web)
oCam (web)MS Office diákoknak

A Tisztaszoftver program keretében a közoktatásban tanuló diákoknak ingyenesen elérhetővé tette a Microsoft az Office (365ProPlus) csomagját.

Részletes, lépésről-lépésre leírás rövidesen...Online tananyagok, -könyvek

Nemzeti Köznevelési Portál (Okostankönyv oldal)
Saját tanítási források létrehozása
Mozaik Tankönyvkiadó - MozaWeb
OFI-s tankönyvek
Újgenerációs oktatási platform